Stíhanie exviceprezidenta polície S. Jankoviča zastavili

01.05.2012 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) - Po tom, čo generálna prokuratúra minulý týždeň zaujala stanovisko, že nie je dôvod postaviť bývalého policajného viceprezidenta Stanislava Jankoviča pred súd, stotožnil sa s ním aj dozorujúci prokurátor. Informuje o tom portál aktuálne.sk.

"Trestné stíhanie bolo zastavené. V priebehu vyšetrovania sa nepodarilo preukázať, že skutok spáchal obvinený Stanislav J.," povedal pre portál hovorca krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Jankovič bol obvinený, lebo vraj vybavoval zadržaný vodičský preukaz istého podnikateľa.

O stanovisko požiadala Generálnu prokuratúru (GP) SR Jankovičova obhajkyňa, pretože jej žiadosť o zastavenie trestného stíhania Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorá prípad dozoruje, odmietla. Obhajkyňa tvrdila, že bývalý viceprezident nič zlé nespáchal a argumentovala aj procesnými chybami polície. GP prípad posúdila a dospela k záveru, že "ustálenie obvineného ako páchateľa predmetného skutku nie je podporené žiadnym priamym dôkazom ani reťazou nepriamych dôkazov". Stanovisko GP nebolo pre krajskú prokuratúru záväzné.

Trestné stíhanie pre zneužívanie právomocí bolo v tomto prípade začaté v septembri 2010, Jankoviča obvinili v januári 2011. Vraj povedal okresnému policajnému riaditeľovi v Žiari nad Hronom, aby mu odovzdal podnikateľov vodičský preukaz, ktorý predtým zadržali policajti zo špeciálneho dopravného oddelenia. Údajne to zdôvodnil pochybením policajtov a "musia to dať do právneho stavu". Podnikateľ aj riaditeľ odmietli k prípadu vypovedať. Problém podľa GP bolo aj to, že záznamy z odpočúvania, ktoré chceli policajti použiť ako dôkaz, vznikli ešte v júni 2010, teda pred začatím trestného stíhania pre zneužívanie právomocí. Stanislav Jankovič je kandidát ministra vnútra Roberta Kaliňáka na prezidenta Policajného zboru.
 

Vyberte región